Samenvatting van de kasstroom (2024)

Resultaten

Economie

Samenvatting van de kasstroom (1)

Lucia Herrero

Professor economie

«Ontdek in dit gedetailleerde bericht alles over cashflow: de definitie, formule, de verschillende typen en hoe je deze kunt berekenen. Bevat een praktijkvoorbeeld en analyse van wat positieve of negatieve cashflow betekent voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Essentieel voor ondernemers en financiële professionals!

Samenvatting van de kasstroom (2)

Lucia Herrero

Professor economie

«Ontdek in dit gedetailleerde bericht alles over cashflow: de definitie, formule, de verschillende typen en hoe je deze kunt berekenen. Bevat een praktijkvoorbeeld en analyse van wat positieve of negatieve cashflow betekent voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Essentieel voor ondernemers en financiële professionals!

Wat is cashflow?

Cashflow, ook wel cashflow genoemd, Het is een financiële indicator die aangeeft hoeveel geld er in een bepaalde periode een bedrijf binnenkomt en verlaat. Het dient om de liquiditeit van de onderneming te meten, dat wil zeggen haar vermogen om contant geld te genereren en aan haar onmiddellijke verplichtingen te voldoen zonder de noodzaak om activa te verkopen of toevlucht te nemen tot externe financiering.

Cashflow is essentieel voor het management van elk bedrijf, omdat het u in staat stelt liquiditeitsbehoeften te plannen, het vermogen om winst te genereren te evalueren en financiële risico's in te schatten.

Wie heeft dit concept ontdekt?

Het concept ‘Cash Flow’ of ‘Cash Flow’ is niet door één persoon ‘ontdekt’, zoals veel andere ideeën en concepten op het gebied van boekhouding en financiën. In werkelijkheid is het het resultaat van eeuwen van evolutie en ontwikkeling in de boekhoudtheorie en -praktijk.

Cashflow als maatstaf voor financiële prestaties en liquiditeitsbeheer ontwikkelde zich in de loop van de tijd toen accountants en financiers manieren zochten om de financiële gezondheid van een bedrijf te begrijpen en te meten die verder ging dan alleen de nettowinst. Door rekening te houden met de daadwerkelijke instroom en uitstroom van kasmiddelen, geeft Cash Flow een completer en nauwkeuriger beeld van de liquiditeit van een bedrijf, zijn vermogen om schulden af ​​te betalen en zijn vermogen om waarde voor aandeelhouders te genereren.

Bovendien is de standaardisatie van het gebruik van het kasstroomoverzicht, waarin de kasstroom wordt weergegeven, beïnvloed door internationale organisaties zoals de Financial Accounting Standards Board (FASB) in de Verenigde Staten en de International Accounting Standards Board (IASB). op mondiaal niveau.

Wat is de Cashflow-formule?

De algemene formule om de cashflow te berekenen is:

Kasstroom = Kasstroom uit operaties (CFO) + Kasstroom uit investeringen (CFI) + Kasstroom uit financiering (CFF)

Deze termen vertegenwoordigen de drie belangrijkste componenten van de kasstroom: kasstroom uit operaties, kasstroom uit investeringen en kasstroom uit financiering.

Soorten cashflow

  • Operationele cashflow (CFO): Dit is de kasstroom die wordt gegenereerd door de operationele activiteiten van het bedrijf, dat wil zeggen de activiteiten die verband houden met de productie en verkoop van goederen of diensten. Om dit te berekenen, wordt het nettoresultaat opgeteld en aangepast voor veranderingen in bedrijfsactiva en -verplichtingen, evenals voor afschrijvingen en waardeverminderingen.
  • Investeringscashflow (CFI): Dit is de cashflow die voortvloeit uit de investeringen van het bedrijf, zoals de aan- of verkoop van vaste activa (machines, gebouwen), financiële investeringen of overnames van andere bedrijven. Over het algemeen impliceren investeringen een negatieve cashflow (gelduitstroom), aangezien ze een uitstroom van middelen vertegenwoordigen.
  • Financieringskasstroom (CFF): Dit is de kasstroom die voortkomt uit financieringsactiviteiten, zoals de uitgifte of terugbetaling van schulden, de uitgifte of terugkoop van aandelen, of de betaling van dividenden. Deze activiteiten kunnen zowel een instroom als een uitstroom van geld genereren.

Daarnaast is er nog een ander type cashflow, de vrije cashflow, waar we het hieronder over hebben.

Gratis Cash Flow (FCF)

Vrije kasstroom (FCF) of vrije kasstroom Het is een maatstaf die aangeeft hoeveel geld een bedrijf genereert na het betalen van al zijn bedrijfskosten en investeringen in werkkapitaal en vaste activa. Het is een cruciale indicator voor beleggers, omdat het het beschikbare geld vertegenwoordigt dat aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd zonder de groei van het bedrijf te beïnvloeden.

De algemene formule om FCF te berekenen is:

Vrije kasstroom = Operationele kasstroom (CFO) – Kapitaaluitgaven (Capex)

Waar:

CFO is de kasstroom uit de activiteiten van het bedrijf.
Capex is de investering in vaste activa.

Positieve cashflow

Een positieve cashflow geeft aan dat het bedrijf meer inkomsten genereert dan het uitgeeft. Dit is het ideale scenario voor elk bedrijf, omdat het betekent dat het over voldoende middelen beschikt om zijn bedrijfskosten te dekken, in zijn groei te investeren, schulden terug te betalen, dividenden uit te keren aan de aandeelhouders en over een veiligheidsbuffer te beschikken om onvoorziene gebeurtenissen het hoofd te kunnen bieden.

  • Een positieve operationele kasstroom betekent dat de onderneming voldoende omzet genereert uit haar reguliere bedrijfsvoering. Het is een goede indicatie van de financiële gezondheid van het bedrijf op de korte termijn en de effectiviteit van zijn bedrijfsmodel.
  • Een positieve investeringscashflow komt minder vaak voor, omdat bedrijven doorgaans in langetermijnactiva investeren (wat een negatieve investeringscashflow zou impliceren). Er kan echter een positieve investeringscashflow optreden wanneer het bedrijf een groot deel van deze activa verkoopt.
  • Een positieve financieringskasstroom geeft aan dat het bedrijf meer geld ontvangt van investeerders of kredietverstrekkers dan het aan hen teruggeeft.

Negatieve cashflow

Een negatieve cashflow betekent daarentegen dat het bedrijf meer geld uitgeeft dan het genereert. Dit kan reden tot zorg zijn, aangezien dit kan duiden op liquiditeitsproblemen. Het is echter niet altijd een waarschuwingssignaal, het hangt af van de context.

  • Een negatieve operationele kasstroom kan erop wijzen dat het bedrijf niet voldoende inkomsten uit zijn bedrijfsactiviteiten genereert, wat een waarschuwingssignaal is. Als u echter een groeiend bedrijf bent dat zwaar investeert in het werven van nieuwe klanten, kan dit tijdelijk zijn en niet noodzakelijkerwijs wijzen op problemen op de lange termijn.
  • Een negatieve investeringscashflow komt vaak voor en wordt over het algemeen gezien als een positief teken, omdat dit betekent dat het bedrijf investeert in langetermijnactiva om te groeien en uit te breiden.
  • Een negatieve financieringskasstroom is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het kan betekenen dat het bedrijf schulden terugbetaalt of dividenden uitkeert aan aandeelhouders, wat als positief kan worden beschouwd.

Samenvattend moet een positieve of negatieve cashflow worden geïnterpreteerd in de context van de activiteiten van het bedrijf, de groeifasen en de investerings- en financieringsstrategie. Elke component van de cashflow (operationeel, investeren, financieren) heeft zijn eigen implicaties en moet samen worden geanalyseerd om een ​​volledig beeld te krijgen van de financiële gezondheid van het bedrijf.

Cashflow-oefeningen

Hieronder laten we u een Cash Flow-oefening achter. Als je meer wilt zien, bekijk dan onze Economie oefeningen:

Voorbeeld. Stel dat een klein bedrijf over de volgende financiële informatie voor het afgelopen kwartaal beschikt:

  • Verkoopopbrengsten: € 15.000
  • Kosten van verkochte goederen: € 5.000
  • Bedrijfskosten (salarissen, huur, diensten): € 3.000
  • Afschrijving: € 500
  • Investeringen in vaste activa (machines, uitrusting): € 2.000
  • Uitgifte van nieuwe aandelen: € 1.000
  • Schuldbetaling: € 1.500

Eerst berekenen we de operationele cashflow (CFO). Om dit te doen, trekken we de bedrijfskosten en afschrijvingen af ​​van de nettowinst:

Netto inkomen = Verkoopinkomsten – Kosten van verkochte goederen = € 15.000 – € 5.000 = € 10.000

CFO = Netto inkomen – Bedrijfskosten – Afschrijving = € 10.000 – € 3.000 – € 500 = € 6.500

Vervolgens berekenen we de Cash Flow of Investment (CFI). In dit geval zijn investeringen een uitstroom van geld, dus de CFI is negatief:

CFI = – Investeringen in vaste activa = -€2.000

Ten slotte berekenen we de financieringskasstroom (CFF). We tellen het geld op dat is verkregen uit de uitgifte van aandelen en trekken de betaling van de schuld af:

CFF = Uitgifte van nieuwe aandelen – Schuldbetaling = €1.000 – €1.500 = -€500

Om nu de totale cashflow te verkrijgen, voegen we de CFO, de CFI en de CFF toe:

Totale cashflow = CFO + CFI + CFF = €6.500 – €2.000 – €500 = €4.000

De totale cashflow van het bedrijf over het laatste kwartaal bedraagt ​​dus € 4.000. Dit betekent dat het bedrijf na alle operaties, investeringen en financieringen een surplus genereerde van € 4.000.

Cashflow-spel

Als je het bordspel wilt spelen Gemaakt door Robert Kiyosaki (auteur van het boek Rich Dad Poor Dad), klik dan op hier.

Wil je meer inhoud?

Wil je meer inhoud?

Samenvattingen en gerelateerde oefeningen

Samenvatting De financiële functie

Examen over het ontwerpen van bedrijfsmodellen en bedrijfsmodellen opgelost

Samenvatting De commerciële functie

Laatste berichten

universiteiten

Is het mogelijk om gratis in Spanje te studeren?

Begeleiding en hulp

Studeer psychologie in Spanje als buitenlander

Kenmerken

aandeel

Abonneer u op ons nieuws en mis niets

Laat een reactie achter

Samenvattingen en gerelateerde oefeningen

Wat is inflatie?

Samenvatting Soorten commerciële bedrijven

Samenvatting De commerciële functie

Samenvatting De productieve functie

Laatste berichten

universiteiten

Is het mogelijk om gratis in Spanje te studeren?

Begeleiding en hulp

Studeer psychologie in Spanje als buitenlander

Kenmerken

Deel het bericht

Terug naar blog

Samenvatting van de kasstroom (2024)

References

Top Articles
[PDF] SUMÁRIO EXPEDIENTE / CIDADES COM DDD DEMAIS LOCALIDADES - Free Download PDF
phoenix cars & trucks - by owner "power rack" - craigslist
Is Paige Vanzant Related To Ronnie Van Zant
Genesis Parsippany
What Are the Best Cal State Schools? | BestColleges
Culver's Flavor Of The Day Wilson Nc
What Is Njvpdi
Dr Manish Patel Mooresville Nc
2 Corinthians 6 Nlt
Locate At&T Store Near Me
Nhl Wikia
Who called you from +19192464227 (9192464227): 5 reviews
Schedule 360 Albertsons
Mikayla Campinos Laek: The Rising Star Of Social Media
Nearest Walgreens Or Cvs Near Me
*Price Lowered! This weekend ONLY* 2006 VTX1300R, windshield & hard bags, low mi - motorcycles/scooters - by owner -...
Grimes County Busted Newspaper
Teen Vogue Video Series
How to Download and Play Ultra Panda on PC ?
Craigslist Houses For Rent In Milan Tennessee
John Chiv Words Worth
Jermiyah Pryear
Klsports Complex Belmont Photos
Wood Chipper Rental Menards
Smartfind Express Login Broward
Medline Industries, LP hiring Warehouse Operator - Salt Lake City in Salt Lake City, UT | LinkedIn
Mami No 1 Ott
Que Si Que Si Que No Que No Lyrics
Clearvue Eye Care Nyc
Quality Tire Denver City Texas
Hair Love Salon Bradley Beach
Dr Adj Redist Cadv Prin Amex Charge
Bbc Gahuzamiryango Live
Ludvigsen Mortuary Fremont Nebraska
Aliciabibs
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
Craigslist Mexicali Cars And Trucks - By Owner
Fetus Munchers 1 & 2
“To be able to” and “to be allowed to” – Ersatzformen von “can” | sofatutor.com
Lonely Wife Dating Club בקורות וחוות דעת משתמשים 2021
Jetblue 1919
Sams Gas Price Sanford Fl
Hovia reveals top 4 feel-good wallpaper trends for 2024
Todd Gutner Salary
Academic Notice and Subject to Dismissal
Timothy Warren Cobb Obituary
Willkommen an der Uni Würzburg | WueStart
Jane Powell, MGM musical star of 'Seven Brides for Seven Brothers,' 'Royal Wedding,' dead at 92
Value Village Silver Spring Photos
Stephen Dilbeck, The First Hicks Baby: 5 Fast Facts You Need to Know
Pronósticos Gulfstream Park Nicoletti
Electronics coupons, offers & promotions | The Los Angeles Times
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6088

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.